Hoppa till sidans innehåll

Orange/röd nivå


Det fjärde steget i Trappan är orange/röd nivån. På den här nivån tränar man på att lämna ledstängerna för att istället använda andra terrängföremål för att orientera. Det kan till exempel vara tydliga höjder och sankmarker. Ibland orienterar man mot en höjd, ibland springen man utmed en höjd. Det blir då en form av ledstång. Det blir allt viktigare att kunna läsa och förstå höjdkurvor. Det är viktigt att kunna förstå och använda sig av tekniker som förenkla, förlänga och generalisera. När man orienterar gör man det ofta med hjälp av hållpunkter. När man har lärt sig orientera på den här nivån har man i princip lärt sig använda alla typer av verktyg. På de kommande två stegen utför man samma sak fast i svårare miljö.

Checklista orange/röd nivå

Innan man går vidare från orange/röd till violett nivå är det viktigt att alla delar i utvecklingstrappans orengea/röda nivå är intränade så att löparen klarar av alla svårigheter och utaningar man möts av på en orange/röd bana. Ett bra förhållningssätt är att första när man behärskar alla moment på orange/röd nivåbörjar man tävla på orangea/röda banor. Då är det också dags att börja träna på den violetta nivån.

För att underlätta finns nu en enkel checklista där man tillsammans kan stämma av hur långt löparen har kommit i sin utveckling. Idén med checklistan är att löpare  tillsammans med tränare / förälder går igenom steg för steg och checkar av vad man kan. Det är viktigt att du som tränare / förälder också iakttar, följer upp och bildar dig en egen uppfattning om löparen.

Länk till checklista

Detta lär vi oss på orange/röd nivå:

  • Förstå höjdkurvor
  • Grovorientera - generalisera
  • Förenkla, förstora och förlänga kontroll
  • Vägvalsbedömning utifrån längd, framkomlighem och säkerhet via hållpunkter
  • Använda höjdformationer som ledstång (stråk) eller hållpunkter
  • Kontrolltagning i kurvbild med uppfångare
Uppdaterad: 21 MAJ 2019 21:51 Skribent: Per Sigbo
E-post: Adressen Gömd


EventorBanner178x42_3

 

Våra sponsorer

 

Postadress:
Hjärnarps OL - Orientering
Diligensvägen 3
26698 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: +46704220030
E-post: This is a mailto link

Se all info