Hoppa till sidans innehåll

Grön nivå


Den gröna nivån är det första steget i Trappan. Här läggs grunden för orienteringskunnandet. Det viktiga på den här nivån är att få en förståelse för vad en karta är och vilka de vanligaste färgerna och karttecknen är. På den gröna nivån ska man också klara av ledstångsorientering och att byta ledstång både vid kontrollen och på sträckan mellan två kontroller. Att passa kartan är en annan viktig kunskap på den gröna nivån.

Checklista grön nivå
Innan man går vidare från grön till vit nivå är det viktigt att alla delar i utvecklingstrappans gröna nivå är intränade så att löparen kan klara av alla svårigheter och utmaningar man möts av på en grön bana. Ett bra förhållningssätt är att först när man behärskar alla moment på grön nivå börjar man tävla på gröna banor. Då är det också dags att träna på den vita nivån.

För att underlätta finns nu en enkel checklista där man tillsammans kan stämma av hur långt löparen har kommit i sin utveckling. Idén med checklistan är att löpare  tillsammans med tränare / förälder går igenom steg för steg och checkar av vad man kan. Det är viktigt att du som tränare / förälder också iakttar, följer upp och bildar dig en egen uppfattning om löparen.

Länk till checklista

Detta lär vi oss på grön nivå:

  • Grundläggande kartförståelse - vad är en karta?
  • Översättningsförmåga, översätta kartan = verkligenheten.
  • Kartans färger, de första karttecknen och banpåtryck.
  • Passa kartan med hjälp av omgivningen, var är jag?
  • Vikning av kartan och tumgrepp.
  • Kontrollbeskrivning - kodsiffror.
  • Orientera längs tydlig ledstång. Hantera ledstångsbyte vid kontroll och/eller på sträckan.
Uppdaterad: 21 MAJ 2019 21:04 Skribent: Per Sigbo
E-post: Adressen Gömd


EventorBanner178x42_3

 

Våra sponsorer

 

Postadress:
Hjärnarps OL - Orientering
Diligensvägen 3
26698 Hjärnarp

Kontakt:
Tel: +46704220030
E-post: This is a mailto link

Se all info